Dalajláma oslávil 88. narodeniny

07.07.2023 Celý región

Naí Dillí 7. júla (TASR) - Tibetský duchovný vodca dalajláma oslávil v štvrtok svoje 88. narodeniny. V jeho exilovom sídle v indickom meste Dharamsála sa pri tejto príležitosti zhromaždili stovky jeho prívržencov a Tibeťanov žijúcich v zahraničí. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

"Oslavujeme moje 88. narodeniny, ale pozrite sa na mňa, vyzerám sotva na 50," zažartoval dalajláma počas osláv, ktoré prebiehali na nádvorí svätyne Tsuglagkhang, duchovného centra tibetského budhizmu v Dharamsále.

Medzi početnými gratulantmi bol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, ktorý vo svojom zaslanom posolstve vyzdvihol dalajlámovu oddanosť ideám mieru a nenásilia.

Dalajláma žije v exile v Indii od roku 1959, od potlačenia neúspešného povstania Tibeťanov proti čínskej nadvláde. Komunistická vláda v Pekingu ho dlhodobo obviňuje zo separatizmu a snáh o odtrhnutie Tibetu od Číny. Dalajláma však trvá na tom, že mu ide len o väčšiu autonómiu Tibetu a ochranu miestneho budhistického dedičstva a kultúry.

India síce oficiálne považuje Tibet za súčasť Číny, poskytuje však dalajlámovi a tibetským exulantom útočisko na svojom území.
 

Vyberte región